Societetshuset

Trosa • Anrikt hus fick tidsenlig renovering

Societetshuset i Trosa invigdes första gången 1902. När man 2018 skulle totalrenovera och önskade återskapa det vackra husets själ, fick Nero Bygg uppdraget. Med stolthet står det idag och blickar ut över Trosa Stadsfjärd.

Societetshuset byggdes i början av 1900-talet och hade då funktionen av ett hus där sommargäster från Stockholm kunde njuta av soarékvällar, dans och underhållning. Sedan dess har huset varit i kommunens ägo tills Tim Svensson och Erika Stenlund köpte huset 2016. Efter en omfattande renovering både utvändigt och invändigt, som utfördes under 5 månader av Nero Bygg, invigdes huset igen 2018.

– Vi har lagt ner mycket tid på att forska i gamla bilder för att få detaljer, toner och känslan så tidsenlig som möjligt när vi skulle renovera. Det är ett anrikt hus och som vid alla renoveringar så är det viktigt att ta hänsyn till objektets ursprungliga tanke och historia, säger Erika.

Erika och Tim anlitade Nero Bygg för första gången 2012 och med den erfarenheten var det ett enkelt val när det var dags för renoveringen av Societetshuset.

– Vi har bara positiva erfarenheter av att samarbeta med Nero Bygg. Till skillnad från många andra byggföretag så håller man tidsplanen, passar tider och har en yrkesstolthet som innebär att man är mån om att göra sitt bästa, säger Tim.

Husets skick lämnade mycket att önska. På besiktningsprotokollet avskrev man sig allt med hänvisning till att huset var gammalt. En brand härjade på 80-talet och därför var en stor del av originalhuset utbytt och det var en blandning av olika stilar från de olika renoveringarna genom åren.

Societetshuset före renoveringen.

Societetshuset före renoveringen.

– Vi gick tillbaka till originalritningarna och såg att två fönster och en dubbeldörr hade funnits på den östra sidan ursprungligen. Vi letade trädörrar på blocket och hittade lyckligt nog två stycken pardörrar som hade den exakta speglingen som på originalritningen. Eftersom måtten diffade lät vi Nero Bygg bygga om dem och nu pryder de långsidan och entrén, säger Erika.

Nero bygg stod för projektledning och utförande av allt från omläggning av nytt, bandtäkt plåttak, ny grund, nya trägolv och isolering till att bygga ett nytt loft med en spiraltrappa i gjutjärn, två nya toaletter och ett kök. Hela fasaden målades om, allt ifrån fönster till kolonner längs verandorna liksom allt trä invändigt. Inne i huset byggdes platsbyggda möbler i form av hyllor, bänkar och en receptionsdisk och rummet på övervåningen tapetserades i tidsenlig William Morris- tapet.

– Svårigheten var att hinna med att ta alla beslut innan det var dags för Nero Bygg att utföra dem. Det var väldigt snabba puckar hela tiden. Vi gjorde det heller inte enkelt för oss när vi beställde en trappa i gjutjärn anno 1890 – som kom som ett plockepinn. Alla delar skulle svetsas ihop och när trappans mått inte stämde så fick Nero Bygg helt enkelt lösa det, vilket de gjorde.

 

Att renovera ett helt hus kräver både tid, beslut och medel. Tim och Erika var måna om att hålla budget och var kostnadsmedvetna under hela processen.

– Nero Bygg förankrade varenda liten tillkommande utgift innan genomförande vilket gjorde att vi hade kontroll på läget, vilket var skönt. Och vi höll budget, vilket inte är självklart i sådana här stora projekt, säger Tim.

 

I oktober 2018 nyinvigdes Societetshuset och året efter fick man motta priset ”Årets Nybyggare” av Trosa Kommun med motiveringen;

”En fin renovering och vidareutveckling av byggnadens grundkoncept som tillvaratagit och berikat husets gedigna kvalitéer tillsammans med moderna tillskott har utförts. Detta har nu resulterat i att de som arbetar i och de som besöker huset både får uppleva den gamla atmosfären liksom friska nyheter”

Kontakta oss gärna!

Vill du veta mer om oss och våra tjänster? Kontakta oss gärna så berättar vi mer!

Nerijus Malasevicius

073-7609523
nero@nerobygg.se

Arkitektdröm byggd för platsen

Arkitektritat 2-planshus

Societetshuset

Anrikt hus fick tidsenlig renovering

Attefallshus

Moderna Attefallshus med maxad boyta

Galleri

Modern grind i äldre stil

Automatisk specialgrind med fasad klädd som en gärdesgård

Åda Tree House

11 fristående villor med utsikt över Åda Golf & Country Club

Linda & Mathias

Totalrenoverad 30-tals borgmästarvilla och tomt

Gunilla & Per

Nybyggt vinkelhus med trädäck och spabad

Julia & Andreas

Nybyggda Trosavillan ritad och byggd av Nero Bygg

Camilla & Peter

Trädäck med nedsänkt pool och bastu

Beatrice & Rasmus

Inglasat uterum, kök och trädäck med spabad

Regina & Anders

Nybyggt drömhus i modern stil